Grondwettelijk Hof vernietigt wijziging inzake de betaling door middel van contanten, maar de tendens naar strengere antiwitwasmaatregelen blijft

20 maart 2025


Op 20 maart 2025 vernietigde het Grondwettelijk Hof middels haar arrest met nummer 48/2025 de nieuwe strengere regels inzake de betaling van contanten bij transacties tussen een consument en een handelaar voor oude en edele metalen.


Het arrest volgt op de wijziging van de wet van 2017, die in februari 2024 werd aangepast, waardoor het gebruik van contante betalingen in bepaalde handelstransacties werd verstrengd. De bepaling brengt concreet met zich mee dat de betaling voor koperen kabels, oude metalen of goederen die edele materialen bevatten, niet in contanten mag worden gedaan of ontvangen wanneer de koper geen consument is, tenzij die edele materialen slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn en uitsluitend vanwege hun noodzakelijke fysische eigenschappen, en tenzij in het geval van een openbare verkoop onder toezicht van een deurwaarder.

De verzoekende partijen zijn allen marktoperatoren in de metaalrecyclagesector en zijn van mening dat de bestreden bepaling een ernstige impact heeft op hun kernactiviteiten. Zij wijzen erop dat sommigen onder hen in belangrijke mate afhankelijk zijn van de aanlevering van metalen door particulieren en dat een belangrijk deel van die aanleveringen wordt afgehandeld door middel van betalingen in contanten. Zij doen gelden dat de inkomende stroom van te recycleren metalen door de voormelde bepaling ernstig in gevaar wordt gebracht. Zij leiden eruit af dat zij rechtstreeks en ongunstig worden geraakt door de bestreden bepaling.

Voorheen bepaalde wet dat enkel betalingen van oude metalen of goederen die edele stoffen bevatten niet in contanten konden worden verricht of ontvangen voor een bedrag van meer dan 500 EUR wanneer de verkoper een consument is en de koper een handelaar.  

De wet werd voor edelmetalen dus afgestemd op de regelgeving voor koperkabels.  

Dit amendement kwam voort uit onderstaande bevindingen van de politie en de Economische Inspectie:  

  • Veel mensen deden zich voor als consumenten, terwijl hun regelmatige verkoophoeveelheden wijzen op een beroepswerkzaamheid, met cumulatieve contante geldopnames van meer dan 1 miljoen euro per jaar in bepaalde kringloopcentra;
  • De vorige limiet van 500 euro voor contante betalingen werd vaak omzeild door de 'salamitactiek', waarbij verkopen boven de limiet werden opgesplitst in kleinere bedragen, zogezegd door verschillende personen;
  • Sommige schroothandelaars en juweliers identificeerden de verkoper niet zorgvuldig, wat leidt tot concurrentieverstoring voor bedrijven die de wet wel naleven;
  • Mobiele goudaankopers die in hotels opereren, drongen aan op contante betalingen, maar er verschenen weinig verkopers, wat sterke vermoedens wekte dat deze aankopen werden gebruikt om gestolen juwelen te verbergen.   


De vernietiging van het Hof is echter het gevolg van een vormvoorwaarde die geschonden werd. Zo werd het amendement niet voor advies voorgelegd aan de Europese Centrale Bank. 

 

Het arrest bevestigt wel dat het gebruik van contanten in risicovolle sectoren strikt gecontroleerd moet worden om de integriteit van het financiële systeem te beschermen en witwaspraktijken tegen te gaan.

 

Hoewel Arrest nr. 48/2025 de recente wetswijziging vernietigde, blijft de tendens naar verstrenging van de preventieve antiwitwasmaatregelen duidelijk.

 

AMLCO staat in dit kader klaar om uw onderneming te ondersteunen bij vragen of bij het op punt stellen van een adequaat antiwitwasbeleid.